“Sınai haklar”da Çanakkale’nin önlenemez yükselişi
1997-98 yıllarında sadece bir adet faydalı model ve patent başvurusuyla yola çıkan Çanakkale 25 yıllık gelişimiyle,
2023 yılında marka başvurusu sayısını 800 adete çıkardı. Çanakkale’nin tasarım alanındaki başvuru sayısı ise 2017-2021 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte 5 kattan fazla artış gösterdi.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) resmi web sitesinde yayınlanan verilere göre Çanakkale, tarım ağırlıklı ekonomisinin yanı sıra son yıllarda yükselen sınai üretimiyle de Türkiye ekonomisinin önemli aktörlerinden biri konumunda. 18 Mart 2022 tarihinde hizmete giren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün etkisiyle yükselişini hızlandıran Çanakkale, marka başvurusunda 45, tasarım tescilinde 5 kat artış gösterdi. 15 üründe coğrafi işaret sahibi olan zaferler şehrinin, tescil aşamasında olan 4 ürünü daha bulunuyor.
Bir yılda 800 marka başvurusu yapıldı
TÜRKPATENT’e göre 1995 yılında 18 marka başvurusu, 1998 yılında ise yine sadece bir adet patent başvurusu bulunan Çanakkale’de bu rakamlar 2023 verilerine göre büyük artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl Çanakkale’den 800 adet marka başvurusu, 36 adet patent başvurusu, 9 adet faydalı model, 59 adet de tasarım başvurusu gerçekleşti. Sadece 2024 yılının ilk dört ayında (Ocak-Nisan) Çanakkale’den toplam 263 adet marka başvurusu yapıldı.
Markada 45 kat, tasarımda 5 kat artış
Verilere daha ayrıntılı bakıldığında, Çanakkale’nin sınai haklardaki artışı ekonomik büyümenin boyutunu daha net şekilde ortaya çıkarıyor. Çanakkale’de 1995 yılında toplam 18 marka başvurusu yapılırken, 2023’te bu rakam 800’e ulaşmış durumda. Bu da tam 45 kat artış anlamına geliyor. Tasarım başvurularında ise 2017-2021 yılları arasındaki artış inanılmaz boyutta. 2017’de 25 tasarım başvurusu yapılan Çanakkale’de 2021 yılında bu sayı 5 kattan fazla artarak 137’ye ulaşmış. Bu veriler de Çanakkale ekonomisinin her yıl katlanarak büyüdüğünü gösteriyor.
Coğrafi işaret bekleyen 4 ürün daha var
Çanakkale son yıllarda tescilini aldığı coğrafi işaretli ürünleriyle de dikkat çekiyor. 2023 yılı itibarıyla Çanakkale’nin toplam 15 adet tescilli coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Üstelik bunlardan Bayramiç Beyazı ve Ezine Peyniri Avrupa Birliği nezdinde tescillenmiş durumda. Eceabat Susamı, Eceabat Zeytinyağı, Çanakkale Meşe Balı ve Çanakkale Sakız Baklası ise tescil bekliyor.
“Çanakkale’den yeni rekorlar bekliyoruz”
Çanakkale özelinde TÜRKPATENT verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz; “Bizim her zaman savunduğumuz bir görüş var: Bir ülkenin ekonomisinin gelişmişliği, sahip olduğu marka, patent, tasarım ve faydalı model tescil sayılarıyla anlaşılır. Çanakkale’nin en önemli farkı, süreç içerisinde göstermiş olduğu başarı. Gelişim grafiği sürekli yukarıda seyrediyor. Coğrafi konumu, Çanakkale Boğazı’na sahip olması ve hem Ege Denizi’ne hem de Marmara Denizi’ne kıyısı olması üstelik 1915Çanakkale Köprüsü’nün de faaliyete geçmesiyle stratejik konumunu taçlandırarak sahip olduklarını büyük bir avantaja dönüştürmüş olması takdire şayan. Sınai haklar alanında gelişmenin birinci aşaması farkındalıktır. Bu farkındalığı üretim ve sanayide yaygınlaştırmak, başvuru sayılarını artırmak ve başvuruları tescile dönüştürmek diğer aşamalar. Son ve en önemli aşama ise bunu ticarileştirerek ülkeye ekonomik katma değer sağlamaktır. Çanakkale’yi son yıllarda bu son aşamaya hızlıca getiren en büyük itici güçlerden birinin 2022 yılında açılan 1915Çanakkale Köprüsü olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Çanakkale’den ekonomide yeni açılımlar ve rekorlar bekleyebiliriz. Çanakkale’nin şehir markasının büyümesi için tüm STK’lar, sosyal ve siyasal çevrelerin bir araya gelmesi ve güç birliği oluşturması süreci hızlandıracaktır. 1915 Çanakkale Köprüsü gibi milyon dolarlık yatırımların şehre sağlayacağı katma değerin marka, patent, tasarım, faydalı model, coğrafi işaretlerle ön plana çıkmasını sağlamaktadır.” Dedi.