İÇBB NİN SOKAK KÖPEKLERİ ÇÖZÜM MODELİ CHP KURMAYLARINA SUNULDU

İÇ ANADOLU BELEDİYELER BİRLİĞİ’NİN SOKAK KÖPEKLERİ PROJESİ CHP’NİN MASASINDA

Yaşam Yayın: 03 Eylül 2024 - Salı - Güncelleme: 03.09.2024 11:04:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
246 okunma
Takip EtGoogle News

 

  Son günlerde ülke gündeminde en çok tartışılan konulardan olan sokak köpekleri ile ilgili yasal değişiklik sonrası yasayı uygulamayacağını ilan eden CHP’yi zor durumda bıraktı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel dışında, Gökhan Zeybek, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır gibi birçok parti kurmayı CHP’li belediyelerin yasayı uygulamayacağını açıkça ifade etti. Ancak hayvanların toplatılması için oluşturulan iktidar destekli yazılı ve görsel medya sürekli sorunu kaşıyarak CHP’yi ve Belediye Başkanlarını hedef haline getirmeye devam ediyor. Ortaya çıkan tablodan son derece rahatsız olan Genel Başkan Özgür Özel, kurmaylarından sorunun insani yöntemlerle kesin olarak çözümüne yönelik bütün seçeneklerin acilen masasına getirilmesini istedi. Talimat sonrası Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve Gökhan Zeybek konuyla ilgili tüm çözüm alternatifleri için yoğun görüşmeler yapıyor. Bu kapsamda CHP’li Belediyeler ile Yerel Yönetim Birliklerinden konuyla ilgili çözüm önerileri ile yapılan çalışma örnekleri hakkında bilgi talep edildi.

    Kamu Destekli Sivil Yaşam Alanları Hazırlığı Konuyla ilgili olarak en dikkat çekici önerilerinin İç Anadolu Belediyeler Birliği’nden geldiği ve sözkonusu öneri formül üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Genel çerçevesi 2023 Temmuz ayında oluşturulan projeye göre, il merkezlerinde tüm hayvanların refahını sağlama altyapısına sahip yaşam alanları kurularak denetim ve gözetim görevi sivil oluşumlara tevdi edilecek. İlçeler tüm barınakları tasfiye ederek sadece hayvanlar için nakil amaçlı bekleme alanları oluşturacak. İnsanların yakın gözetimi altındaki uyumlu sokak köpekleri ise bulundukları alanda ömürlerini tamamlayacaklar. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in konuyla ilgili fon kurulması önerisine yakın bir yaklaşım da proje kapsamında yer alıyor. Buna göre Belediyelerin konuyla ilgili kaynaklarının bir bölümü proje uygulama fonuna aktarılacak. Projenin Türkiye Belediyeler Birliği koordinasyonu ve Bakanlık işbirliği ile tüm Türkiye’de uygulamaya geçmesi halinde sorunun tamamen ortadan kalkacağı düşünülüyor. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz İç Anadolu Belediyeler Birliği Müdürü Salim Çoruk, proje taslağını Ağustos 2023’te çok sayıda Belediye’nin bilgisine sunup geri dönüş istediklerini ve geri dönüşlerin oldukça olumlu olduğunu ifade etti.

Kısa süre önce ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın da projenin pilot uygulaması olarak değerlendirdikleri bir uygulamayı kamuoyu ile paylaştığını ifade eden Çoruk şöyle devam etti : “Sayın Başkan, isteyen samimi tüm gönüllülere bütün maliyeti Büyükşehir’e ait olmak üzere butik yaşam alanları tahsis edeceklerini ilan etti. Almanya’da yaşam alanlarının Derneklerin bünyesinde olduğu kısa süre önce basına yansıdı. Bizde ise bugün itibariyle tek bir Dernek dahi ABB’den yer talep etmemiş. Neyi bekliyorlar bilmiyorum. Proje Türkiye genelinde uygulamaya geçtiğinde sorunun bütünüyle ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Elbette buna ek olarak bu hayvanların satışını sınırlandıracak kararlı adımlar da atılmalı.” Sahiplenen İşletmelere Hayvan Dostu Sertifikası İç Anadolu Belediyeler Birliği’nin sorunun çözümüne yönelik “Hayvan Dostu Sertifikası” çalışması ise tamamlanma aşamasında. Birlik, sahiplendirme sürecine çözüm ortağı olan işyerlerine Türkiye Belediyeler Birliği eliyle Hayvan Dostu Sertifikası verilmesini öneriyor. Tüketiciler proje kapsamında oluşturulacak “cep telefonu uygulamasında” sertifikalı işletmeleri görebilecek. Nüfusun ciddi bir bölümünü oluşturan hayvansever kitlelerin tüketim alışkanlıklarını mutlak biçimde etkileyeceği kabulü üzerine inşa edilen proje hayata geçtiğinde otel, restoran, özel okul, market zinciri, akaryakıt istasyonları gibi binlerce işletmenin sisteme dahil olmak isteyeceği ve bu sayede yerel yönetimlerin sahiplendirme faaliyetine çok ciddi katkı sağlanacağı düşünülüyor. 

 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.