14 Ağustos 2024 - Çarşamba

ÇEVRE DOSTU YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDEN ÖNEMLİ ?

Plansız artan dünya nüfusu küresel ısınma ve teknolojinin yarattığı çevre kirliliği yaşamımızı tehdit ederken, doğayı düşünmesi gereken Dünya’da söz sahibi olan politikacıların günü birlik siyasetleri insanlığın sonunu hazırlıyor gibi..

Yazar - ASLI IŞIKSALAN
Okuma Süresi: 3 dk.
419 okunma
ASLI IŞIKSALAN

ASLI IŞIKSALAN

-
Takip EtGoogle News

 

 

Peki ne yapmalı ?

Bu olumsuzluklara rağmen bir şeyleri kurtarmak için henüz çok geç sayılmaz.

( Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almalarıdır.)

Küresel kalkınma ve ekonominin getirdiği  enerji talebinin karşılanması ve bunun yanında çevresel etkilerin değerlendirilerek sürdürülebilir enerji sistemlerinin uygulanmaları  hem ülkemizde hem de tüm dünyanın öncelikli gündem konusudur.

Giderek artan nüfusun ihtiyaçları karşılama kaygısı , sadece bize ait olmayan doğa’ya bilerek ya da bilmeyerek verdiğimiz zarar geldiğimiz noktada küresel ısınmayı ve doğal kaynaklara ulaşmamıza engel oldu.

Çevreye ve doğal kaynaklara verilen zararlar erken dönemde çok göz ardı edilmiş olsa da , bu yaklaşım günümüzde önemli küresel çevre sorunlarını da beraberinde getirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Dünyanın birincil yakıt kaynakları olarak görülen fosil kaynakların azalması, kullanıldığında ise küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevreye verdiği zararlar düşünüldüğünde, yenilenebilir kaynaklara olan ilginin nasıl arttığı ortadadır.

Bununla birlikte bu kaynaklar ile  sürdürülebilirlik açısından akılcı planlamalar yapılması kısa ve uzun vadede hem gerekli enerjiyi karşılamak hem de mevcut çevresel etkileri azaltması  açısından oldukça önem kazandığını açıkça ifade etmeliyim.

Bir ülkenin kalkınma seviyesini gösteren en önemli parametrelerden biri olan enerji üretimi, geleneksel yöntemlerin dışında sürdürülebilir bir yaklaşım ile çevre ve insan dostu yöntemler ile yürütülmesi günümüz şartlarında  kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir.

Ana hedefimiz :  Maksimum seviyede enerji üretmek ve  çevre dostu sürdürülebilir bir etki yaratmak olmalıdır. Bu nedenle, çevre bilinci ilkokul çağlarında çocuklara aşılanmalı ve hatta ilköğretim de ders olarak okutulmalıdır.

Öte yandan “Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre  İklim değişikliğinden  en çok etkilenen cinsiyetin  kadınlar olduğu raporlanmış olup, sel gibi doğal afetlerde geri kalmış ülkelerde bilgiye erişimin  kısıtlanması nedeniyle olası afet konusunda yapılan uyarılardan  haberleri olmayan kırsal kadınların daha fazla   hayatını kaybettiği belirtilmiştir.”

Dünyanın derdi bizim de derdimiz olmalı. Gelecek nesilleri ancak bu şekilde koruma altına alabiliriz.

 

ASLI IŞIKSALAN / YENİLEBİLİR ENERJİ UZMANI

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.